Не се среща всеки ден! Така читател на Plovdiv24.bg описва онова,

...
</TD
>Не се среща всеки ден! Така читател на Plovdiv24.bg описва онова,
Коментари Харесай

Пловдивчанин засне рядко оптично явление в небето над града

Не се среща всеки ден! Така четец на Plovdiv24.bg описва онова, на което е станал очевидец през днешния ден към 18.10 часа. Човекът ни изпрати и фотоси.

" Здравейте! Дъга се появи над Пловдив, а в един миг даже бяха две. Не знам дали някъде в региона към града ни е валяло, само че гледката бе страхотна! Нека има повече положителни и цветни неща в всекидневието ни! ".

Според Уикипедия:

Дъга е оптично и метеорологично явление, обвързвано с появяването в небето на съвсем непрекъснат спектър на светлината, когато лъчите на слънцето падат върху дребни капки вода в земната атмосфера. За да се следи дъгата, слънцето би трябвало да е зад наблюдаващия под избран ъгъл.

Тя представлява многоцветна част от окръжност, с аления цвят от външната страна и виолетовия цвят от вътрешната. Пълната поредност цветове е червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго (тъмносиньо) и виолетово. Понякога се вижда и розово в дъгата, само че това не е естественият ѝ цвят. Общо багрите са седем.

Дъга се следи при съществуване на водни капки във въздуха и съществуване на слънчева светлина, идваща от задната страна на наблюдаващия под малък ъгъл или височина. Най-зрелищната дъга се следи, когато половината небе е към момента покрито с облаци, а наблюдаващият се намира на място с безоблачно небе над него. Друго всекидневно място за дъги е наоколо до водопади или фонтани.

Ефектът може да бъде и изкуствено основан, посредством разпространяване на водни капчици във въздуха при слънчево време. При положителни атмосферни условия се вижда двойна дъга, като редът на цветовете е противоположен – най-вътрешният е червен, а най-външният е наследник.

По принцип тя е доста по-бледа от първата и в множеството случаи доста мъчно се вижда. Когато слънцето се издигне на височина над 43° над хоризонта, дъгата не може да се види. Когато човек е на земята, нормално вижда единствено част от окръжността, само че в случай че се издигне във въздуха е допустимо да види цялата окръжност на дъгата.

В доста редки случаи при доста мощна лунна светлина може да се види лунна дъга. Тъй като човешкият нюх за цветове при слаба светлина е отслабен, лунната дъга се възприема като бяла. Причината за образуването на дъгата е особеното изкривяване на светлината в дъждовните капки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР